Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koupě papouška ŽAKA KONGO

3. 6. 2010

 

kuba-11.jpg

Koupě papouška ŽAKA KONGO

Pokud jste se rozhodli koupit Žaka kongo, měli by jste počítat stím, že Vás čeká občasný hluk a ničitel věcí. Musím říct, z vlastní zkušenosti, že Kuba má někdy půlhodinku, kdy si žvatlá pro sebe a křičí na celý dům. Takže pokud bydlíte v bytě, myslete na své sousedy.

Další věc, ničitel nábytku. Kuba bere do zobáku co mu příjde pod nohy. Zatím to není tak hrozné, ale musíme ho hlídat, protože má rád kábly hlavně od internetu. Nejhorší co můžete udělat, když uvidíte svého papouška něco klovat, mu nadávat, hodit ho pryč a dělat na něj "tytyty" to je pro něho jako podnět k dalšímu a ještě horšímu okusování. Nejlépe to jde vyřešit, když mu nabídnete jinou hračku.

Jednou z dalších vadivých variant je trus, kterému se nevyhnete, když papoušek bude venku. Když  byl Kuba trochu větší, měl dobu, kdy do klece vůbec nekálel. Vydržel to celou noc, ale jakmile jsme otevřeli dveře u klece, vyskočil ven a šup první co udělal byl "dáreček" a né zrovna malý. Dokážete si představit kolik se toho v něm nashromáždilo přes noc . Musíte počítat stím, že jak začne létat bude to ještě o kapánek horší, než si najde ty svoje místečka.  Kuba už má svoje "letecké stanoviště" takže jsme tam udělali opatření pro jeho trus, ale i tak máme velkou spotřebu kuchyňských utěrek.

Slyšela jsem, že se dá papoušek naučit chodit na wc, ale pro nás je zatím snažší chodit po pokojích a uklízet.

Předposlední věc, je čas. Pokud patříte mezi workoholiky tak na Žaka konga zapomeňte a kupte si třeba andulku. Žako potřebuje spoustu pozornosti a to říkám opravu SPOUSTU. My to děláme tak, že jakmile ráno vstaneme tak Kuba už křičí, takže automaticky otevíráme dvířka a Kubův den začíná. Je s námi např. 3 hodiny v obýváku, kdy sledujeme televizy a Kuba si létá a dělá co chce. Nejvíc času však tráví tím, že nám sedí na hlavák a leze po nás. Taky se nám stává, že usne na svém obývacím bidle. Dnes už je naučený tak, že po cca 2 hodinách ráno (ale je to většinou víc) ho dáme do klece, aby se najedl, osvěžil a odpočinul. Když si ho nevšímáme pochvíly se uklidní a usne. A tak nějak podobně to chodí celý den.

V pracovní dny, kdy mám stále ranní bývá většinou doma přítelkyně, která odjíždí kolem 11 hodiny, takže má možnost se prolétnout, ale když máme ranní obě nemá stím problém vydržet. Až na to, že když přijdeme odpoledne domů a pustíme ho tak má takovou létavou, že nestačíme uhýbat :-).

A konečně poslední věc, je jejich dlouhověkost Žako kongo se může dožít 50-60 let.

 

To je asi tak všechno.. (nejlépe než si pořídíte papouška je dobré si přečíst některou odbornou literaturu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

papoušek

(anet, 12. 6. 2011 19:02)

Sama mám doma dva papoušky žaky ale jsou to strašní strašpytlové když dáme něco nového do klece tak začnou lítat jak střeštěný mimochodem vynikající blog