Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klec a vybavení

2. 6. 2010

klec.jpgklec.jpgKlec a vybavení

Jak si můžete všimnout ve fotoalbu, nemám tu klasickou železnou klec. Z prvu jsme ji chtěli koupit, ale prostě se nám zdále malá. Vyrobili jsme si vlastní, ve které se může i prolétnout. Hrozně se mu tam líbí, což je důležité hlavně, když jsme všichni v práci a on se tam dokáže zabavit. Klec by měla sloužit jen k tomu, že papoušek se tam nají a vyspí. Hodně času by měl trávit venku ve společnosti majitele nebo členů rodiny. Náš Kuba si většinou řekne, když chce jít ven. Máme velké pokoje, takže rád létá z obýváku do ložnice. Když začínal létat, byl trochu zmatený jako každý papoušek, když se teprve učí.

Dnes už má vychytanou každou skulinku. Podle mě čím je klec větší, tím lepší. Nehrozí pak, že se Váš papoušek začne nudit v době, kdy zrovna není nikdo doma. Dejte mu do klece pár bidýlek, jejich tloušťka by měla být tak akorát, aby bidlo svými nožkami krásně obejmul. Samozřejmě nesmí chybět hračky, různé lana, žebříky, hračky z rolničkami. Osvěčili se mi některé hračky pro fretky  (hračka vypadá jak ježek v kleci akorát místo ježka je tam rolnička), tak ta se našemu Kubíkovi hrozně líbí. Hračkám se meze nekladou, můžete si je doma i vyrobit.

Jednou za čas by jste měli hračky vyměnit, nebo je zpřeházet. Udržujte je v čistotě jako všechno v kleci. Žako kongo je jako dítě, potřebuje čistotu, pestrou stravu a hlavně Vaši společnost.

Určitě by v kleci neměli chybět misky. My používáme celkem 3 nerezové misky. Jedna na čistou vodu, druhá je velká na směs zrnin a ta třetí je na ovoce a zeleninu. Je dobré mít i misku právě na tu zeleninu a ovoce, nehrozí, že si to papoušek zapatlá od všedního žrádla. Místo v kleci by měl mít i písek, je velmi důležitý na rozmělňování potravy v žaludku papouška.

V některých odborných knížkách píšou, že by v kleci měl mít i svou boudičku, kde by se mohl schovat a měl trochu soukromí (rozměry by měli mít alespoň 30x30x15). Kubovi jsme do klece dali takovou boudu, ale moc ji nevyužívá, pokud se po ní zrovna neškrábe nahoru. Záleží na Vás, třeba zrovna Váš papoušek tuhle boudičku využije.

Tak po několika měsících musím změnit názor na boudičku, o které píši v odstaveci výše. Ikdyž ze začátku o ni nejevil zájem, raději jsme ji v kleci ponechali a vyplatilo se. Kuba, když chce být chvíli o samotě si do ní zaleze a chrupká tam.

Objevili se tu reakce, že dřevěná klec dlouho nevydrží. Asi zřejmě záleží na žakovi jaký je. Kuba ze začátku okusoval některá místa, ale začas ho to přestalo bavit a od té doby se klece netknul. Takže zatím klec drží naprosto v pořádku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NÁVOD

(Klara, 29. 3. 2013 18:45)

Prosím mohl by jste mi napsat nějaký postup jak na výrobu klece? Myslím že to ocením nejen já..Moooc děkuji

klec

(žako kongo, 3. 2. 2011 8:07)

Takže rozměry klece jsou trochu zvláštní (tak jak nám vycházel materiál) výška 166 cm, délka 160 cm a šířka 105. Ale přemýšlím, že ji budu rozšiřovat ještě o ten kousek ke zdi. Jednoduše čím větší voliérka tím lepší. Samozřejmě záleží jaké máte možnosti velikosti místa a finančně to taky není nejlevnější. Nejdražší je na celé kleci drát, který musí mít určitou tloušťku, jinak Vám ho přeštípe. Tak přeji hodně úspěchů při stavbě.

Klec

(Tomáš, 2. 2. 2011 14:12)

prosím vás o radu
jak vekou mate tu klac, aby mohl lítat
prosím o radu (jak ji mate velkou vy ??)