Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když jedeme na dovolenou

4. 6. 2010

Když jedeme na dovolenou

Každý z nás si po všedních starostech potřebuje odpočinout a první co nás napadne, je někam vypadnout na dovolenou a zapomenout na všechny starosti. Co v takovém případě s Vaším papouškem? je známo, že Žako kongo špatně snáší změnu prostředí a sebou např. k moři ho přeci vzít nemůžete.

V takovéto situaci je nejlepší mít někoho kdo má, alespoň malé zkušenosti s chovem ptáků, ale může to být například i babička. Nezapomeňte dotyčné osobě všechno vysvětlit, hlavně to na co je Váš papoušek zvyklý. Snažte se, aby měl den jako každý jiný.

Pokud budete mít trochu zkušeného chovatele s ptactvem, tak se nemusíte bát. Poskytnete informace o stravě, kdy chce být puštěný, kdy naopak spát. Jestli máte vycvičeného papouška bod pro Vás a hlavně menší starost pro "hlídajícího" (ikdyž mají někdy den, kdy si postaví hlavu a neposlechnou ani majitele), je tak snažší papouška odchytit, když např. sedí na vysoké skříni a vy na něj nedosáhnete.

Kubík umí povel "poď" ,tzn. že ke mě přiletí z jakéhokoliv místa na ruku. Má den, kdy skvěle poslechne a vy si připadáte jak "sokolník" :-).  A někdy má den, kdy se mu nechce. Nedávno vyletěl na vysokou skříň kam bez židle na něj nedosáhneme a nechtěl poslechnout, prostě se mu tam líbilo. Museli jsme ho složitě lovit...

Pokud by Vás zajímalo jak naučit papouška některé dost užitečné povely, budu se o tom zmiňovat v samostatné rubrice.

Zapoměla jsem dodat, že je důležité než papouška odvezete k "hlídací osobě", aby tu osobu znal, jinak bude dost vyděšený a bude útočit. Papoušek jak je známo si z celé rodiny vybere jednoho člena, kterého bude respektovat a na ostatní tak říkajíc "kašle". V takovém případě je nejlepší vědět co má papoušek z jídla naprosto nejradši, prostě po čem se může utlouct. U Kuby je to piškot za ten udělá cokoliv.

V nedávné době jsme zjistili, že u nás už si Kuba vybral svého "páníčka" a začal to dávat najevo. Přítelkyně mi volala do práce, že pustila Kubu ven a že ho nemůže dostat zpátky do klece, že se na ni ježí, křičí a zaujímá postoj ke klování. Upřímě, to sem nečekala že se to najednou změnilo a hlavně co teď. Nebudete tomu věřit, ale zabral ten piškot. Jak říkám za piškot udělá všechno. Tak si pamatujte co Váš papoušek má nejraději a až pojedete na dovolenou nezpomeňte to říct svému opatrovateli, třeba mu to hodně pomůže :-)

Jinak Kuba vychází s přítelkyní, kdy se mu to zrovna hodí, když má něco dobrýho, jsme kamarádi, když ne tak si ji nevšímá.

Důležité je, věřit Vašemu "hlídači papouška" a nezabývat se myšlenkou co zrovna dělá Váš papoušek a jestli je v pořádku. Užijte si dovolenou..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dovolená a Žako

(Alice, 6. 4. 2012 22:22)

Dobrý den,
máme doma Žaka liberijského, dovolenou jsme řešívaly tak, že jsem v její době pozvala na hlídání bratrance, kteří vzhledem k tomu, že jsou z okresního města velice rádi přijeli. Dneska mám dospělé děti tak se prostřídáme. Problémy máme s jinými věcmi. Když byly děti malé, byl pořád někdo doma.. a také jsme bydleli ve starém bytě, kdy mě demoliční četa moc netrápila..Přestěhovali jsem se na sídliště a z dětí jsou dospěláci, co se doma moc nezdržují a pokud ano, nemají moc náladu si hrát s miláčkem, už proto, že je ještě z odchytu a nikdy nebyl úplně krotký..Za tu dobu co jej máme, se párkrát oškubal, ale přes léto, kdy jsme víc doma a také jej necháváme přes den venku na balkoně vždy obrostl. Dozvěděla jsem se, že se sousedům moc nelíbí, to že tam je, když má špatnou náladu je schopný i půlhodiny být docela hlučný... asi před měsícem začal razantně likvidovat své peří... a nevím co s ním, dostali jsem se asi do fáze, kdy se trápí.
Na jednu stranu už konečně se nechá pořádně pohladit, přistane na hlavě a tento týden světe div se mi seděl 2x na předloktí, než si uvědomil, kde vlastně je..
Na druhou stranu je doma někdy i 10 hodin sám..ale to je jiná písnička.. než ta zmiňovaná dovolená..naši hlídači měli papouška rádi.. a on ač není na chlapy je alespoň snášel..